2022-01-17 08:31:58• hírek • Szatmár.ro

Érkeznek a javaslatok meghirdetett akciónk kapcsán – küldje el Ön is ötleteit

A Volkswagen, a Škoda és a Seat szatmári márkaképviselete, valamint a Szatmár.ro hírportál egy héttel ezelőtt egy közös akciót indított el annak érdekében, hogy biztonságosabbá, gördülékenyebbé és jobbá tegyük a Szatmárnémeti közlekedését. Azok, akik rendelkeznek egy jól átgondolt, kivitelezhető ötlettel, amit hajlandóak velünk meg is osztani, bízhatnak benne, hogy javaslatuk halló fülekre talál és megvalósításra is kerül, hiszen a város polgármesteri hivatala is partnere e kezdeményezésnek.

A kezdeményezés meghirdetését követően már az első héten is sokan álltak elő egy-egy javaslattal, ezekből már be is mutattunk néhányat olvasóinknak, ma folytatjuk a sort. Bízunk benne, hogy mások is kedvet kapnak és további ötleteket, javaslatokat küldenek be a közlekedés javítása, gördülékenyebbé tétele érdekében.


Emlékeztetjük olvasóinkat: minden beküldő jutalomban részesül, sőt heti nyereményeket is kisorsolunk a kezdeményezésben résztvevők körében. Erről bővebben ide kattintva tájékozódhat.


Viszont most tekintsük meg az újabb javaslatot, melyekkel olvasóink előrukkoltak:


Matkó Imre javaslata:

A nagyobb, kétsávos körforgalmak sávjai között és azok bevezető sávjainál helyezzenek el sávelválasztó burkolati elemeket, amelyek az autóvezetőket a helyes és szabályos sávhasználatra ösztönzik.

  1. Az alábbi képen látható ilyen megoldás, betonból készült, úgynevezett gömbsüvegkővel kialakítva (Budapest, az M0-s autóút - 11-es főút találkozásánál található csomópont): https://goo.gl/maps/NdFn3eSmzHPeSJZ17
  2. A "Crinul" körforgalomnál, a Károlyi út - Prahova utca kereszteződésnél építsenek minden irányba fizikailag elválasztott jobbra kanyarodó sávokat, ahogyan a Károlyi út - Golescu híd, illetve a Károlyi út - Prahova utca irányokban már megvalósult.
  3. A Dunarii utca éles kanyarját szélesítsék ki. Két nagyobb jármű nem fér el egymással szemben, de még egy személyautó sem fér el biztonságosan, hogyha furgon vagy teherautó jön szembe. Mivel a kanyar után a járda amúgy is a szemközti oldalon folytatódik, talán a legegyszerűbb megoldás az lenne, ha a járdát a kanyar külső ívébe helyeznék át, a belső íven pedig a mostani járda helyén ki lehetne szélesíteni az utat.


Szabó Károly javaslata:

Jelentkezem egy újabb javaslattal a közúti forgalom javításával kapcsolatban: újra kellene nyitni a vasúti átjárót a Calea Traian és a Cimitirului utca között. Régen ott volt átjáró, sorompóval, csak már nem emlékszem, miért lett megszüntetve. Hely van, bőven, és a vasúti forgalom sem nagy. Ráadásul, tolatás (vagonok rendezése) sincs már. Nagyon sokat segítene az autósoknak, szerintem.

Balogh Francisc javaslata:

Azt szeretném javasolni, hogy bizonyos taxiállomásokon tiltsák be, hogy egészen a sarokig parkolhassanak. Például, ha a 17-es lakónegyed bejáratánál szeretnél balra fordulni a Soareluiba, nem lehet, mert egészen a sarokig parkolnak az autók.



Imre Albert javaslata:

  1. A Mátyás király (Liviu Rebreanu) és a Porumbeilor utcák kereszteződésénél, ha a város felől akarunk a Fogel szerviz felé elfordulni, ki kellene alakítani a jobbra fordulásra még egy sávot. Erre van is hely és nagyon előnyös is lenne, mert az előre haladó jármű a Jenei-szerviz felé nem akadályozná a jobbra fordulást.
  2. A Petre Ispirescu és az Aurel Vlaicu utcák kereszteződésénél egy egysávos kijövetel van az utcából és nagyon akadályozza a befordulást és a kijövetelt a főutcára...kérnénk szépen kétsávosra bővíteni. Főleg, hogy a környéken építkezés folyik és lassítja az utcába való bejutást és forgalmat.
  3. Javasolnám továbbá, hogy a Smart Shop melletti útkereszteződésben, legyen egy körforgalom, így biztonságosabba válik ez a kereszteződés is.


Gál Zoltán javaslata

Egy parkolási vitám késztet arra, hogy hozzászóljak a témához. A helyzetjelentés: A Iuliu Maniu 38 alatt lakom. Ezen a részen sorozatban szűkültek a parkolási lehetőségek. Mivel az autók száma növekedése okán a forgalom is egyre sűrűbb, indokoltnak látszik a korlátozás. De valamiről elfeledkeznek, illetve valakikről. Az itt lakókról. A környék lakóinál is több az autó. Megoldást kell találni.

Megoldási javaslatok

1. Leírok egyet, bár szerintem nem megoldás: A fent említett utca végén még három kétirányú utca találkozik, tehát egy majdnem szabályos útkereszteződés. Erre csípőből nálunk a körforgalommal próbálják feloldani a dugót és annak következményeit. Azok, akik ismerik ezt a környéket, tudják, hogy ez abszurd ötlet. A tapasztalatom alapján akár ezt is alkalmazhatnák az illetékesek, a parkolási lehetőségekre és gyalogosforgalomra ritkán gondolnak. Ezt azért írtam le, hogy egy példa által figyelmeztessek erre a két körülményre is.

2. Egyirányúsítások

Aki már nagyvárosban közlekedett, tapasztalhatja mennyire gyakran alkalmazzák, sikerrel, különösen zsúfolt belvárosokban. Nálunk is számtalan próbálkozás van ezen a téren. Amit viszont nem értek, a közbeiktatott kétirányú szakaszok. Rengeteg bonyodalmat okoznak.

Példák:

  • Lükő Béla utca

Ha a régi kórháztól jövök, nem mehetek a Titulescu tér felé. Kerülnöm kell. De ha a Marsiliei utcáról jövök balra van egy rövid kétirányú szakasz. Előszeretettel használják, de nem könnyű kijönni a Caisilorra, mert a Randunelelor egyirányú, tehát a baloldalán szinte mindig parkolnak (szabályosan és szabálytalanul). Ha ezt a szakaszt egyirányúsítanák, kis kerülővel a Titulescu felé a Caisilor elérhető és a Lükő Béláról sem jönnének balról kanyarodók.

  • Ana Ipatescu utca

A bevezető szakasz (talán nincs 25m) kétirányú, majd az iskolán túlig egyirányú, utána újra kétirányú, elküldök egy videófelvételt is egy reggeli, iskolakezdés előtti pillanatról (ja, valamivel hosszabb volt, de nem a filmezés miatt). A jobbra kanyarodást akadályozó parkolt gépkocsik azonosítását nem engedélyezem és nem csak azért, mert frissen kihelyezett tábláról van szó. A tiltás teljesen értelmetlen, értem alatta, hogy nem logikus. A bevezető szakasz kétirányúsítása csak részben indokolt. Van itt egy lakópark, de ennek a kiváltságos belvárosi csoportnak nem gondolom, hogy olyan nagy megterhelést jelentene, ha balra kellene kerülni. A dugók itt a gyerekek iskolába (és vissza) fuvarozásának idején alakulnak ki, ezt magánszemélyek meg tudják oldani.

Következtetések

Az egyirányúsítás háztömbök körüli körforgalmakat jelent (pl. Budapesten), akár egész negyedeket is körülölelhet (pl. Brassó).

Minden egyirányú útvonalnak legyen egy alternatívája a visszaútra. Kiváló „surranó”-pálya a darai útról a tisztviselőtelepre vezető egyirányú utca, bár az utolsó, kétirányú részen még nem próbáltam visszatalálni a darai útra, de majd megpróbálok sorozatos balrakanyarodással visszaérni (tartok tőle, nem sikerül)

Javaslat

A Randunelelor egyirányú utca alternatívája legyen a Marsilia, szintén egyirányú. Az Ana Ipatescu legyen egyirányú ki a központból, a visszavezető egyirányú a Gabriel Georgescu. Minden ezekre rávezető utca is, gyanúm szerint egyirányú kell legyen. Ha lehetetlennek látszik meg kellene próbálkozni egy fordított egyirányúsítással (Gabriel Georgescu ki, Ana Ipatescu be a központhoz viszonyítva).

Tudom

Mindenki érdekét nem szolgálja egyetlen megoldás sem (most nem elsősorban az én javaslataimra gondolok), de az ilyen negyedekben a parkolást enélkül nem lehet megoldani.

Nem csak közlekedni kell, hanem megállni és parkolni is.

Ne feledje, ha önnek is van egy jól átgondolt, kivitelezhető ötlete, jelezze azt nekünk. Küldjön e-mailt a szatmar@szatmar.ro e-mailcímre.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: